Austraalia reisi lühiülevaade

Mõte Austraaliasse minna tuli Kevinilt. Ta juba tükk aega kurtis, et tahab Austraaliasse minna ja siis ma võtsin lihtsalt asja käsile ja läksime. Minu jaoks ei olnud Austraalia top destination, kuna seal nii palju ämblikke, madusid ja haid. Enne reisi oli tunne, et läheks nagu sõtta 😀 Etteruttavalt ütlen ära, et ei kohanud kedagi neist 3 nädala jooksul, kui siis väiksed beebihaid Whitehaven beachil.

Nii palju ilusaid randu, Whitehaven beach

TRANSPORT

Aja poolest ei olnud meil suurt valikut, sest mul ei olnud väga puhkust ette nähtud see aasta nii, et pidin mõned päevad isegi palgata puhkust võtma. Nii me läksimegi jõulude paiku, 13. detsember kuni 2. jaanuar ja kuna Austraalia on suur ja lai, siis seekord avastasime ainult ida ranniku. Lennupiletid ostsime juba juulis kunagi. Kompaniiks oli Ethiad Airways ning 2 vahemaandumist - Düsseldorf/Geneva (tagasi tulles), Abu Dhabi, Brisbane/Sydney (tagasi tulles). Kuna me kindlalt tahtsime aastavahetusel Sydneys olla, siis lendasime alguses Brisbanei, sealt rändasime üles Cairnsi kust lendasime alla Sydneysse. Ma üldiselt ei soovita mingit pikemat peatust vahemaandumise ajal teha, kuna lend on pikk ja siis oled nii sooda, et ei soovi isegi Hiina müüri vaatama minna. 😷 Lennureis kokku kestis kusagil 25-30h. Lend Abu Dhabisse oli 8 tundi ja sealt edasi Austraaliasse 14 tundi.

Me liikusime ringi kohaliku transpordiga enamjaolt ning vahepeal võtsime ka uberi. Brisbaneis saab osta linnaliinikaardi (nagu ühiskaart), kuid seda saab ainult kasutada Brisbaneis ja Gold Coastil. Väiksemates linnades peab sulas maksa ja Sydneys on oma kaart. Nende kaartidega on ühistransport odavam ja raha saab peale laadida 7/11 või siis peatustes olevates masinates (Sydney). Nõme on ainult see, et kaardil oleva raha saab tagasi taotleda ainult internetis. Pole veel proovinud, kuid raudselt ülekandetasu sööb need summad ära. 🙈

Meie wannabe backpacking reisi tegime Greyhound bussidega. Ostsime kuukaardi millega saab ühel suunal nii palju vahepeatusi teha kui tahd. Me peatusime Noosa Junction - Harvey Bay - Arlie Beache - Townsville - Cairns. Bussi oli okei, wifi küll andis soovida, kuid seal oli USB laadijad. Meil oli lennujaamast ka kõnekaart dataga ostetud nii, et Kevin jagas sealt mulle netti kui tahtsin. Harvey Bays Arlie Beachi võtsime ööbussi, sest muidu oleks terve päev bussis istumise peale läinud. Vahepeal olid ka peatused suuremates tanklates ja bussis oli ok WC olemas. Peamiseks reisijateks olid noored seljakotirändurid. Netist sai ilusti reisid broneeritud ja ühe isegi muutsime ajaliselt 2 päeva varem. Bussiga reisimine võttis küll veits kauem aega kui oleks autoga, kuid samas ei pidanud ise juhtima ning parkimiskoha eest muretsema. Parempoolne liiklus oli ka. 😀 Kuid ma usun suurema seltskonnaga võib auto odavam tulla. Autoga oleks võibolla ka rohkemates kohtades jõudnud käia, kuid seal nii või naa nii palju vaatamist, et võib üleküllastus tekkida.

Sellised toredad North Face seljakotid olid meil

MAJUTUS
Kõik majutuse broneerisime Airbnbst, mis on Austraalias suur äri. Ma vaatasin ka bookingust, kuid hotellid on mega kallid ja lihtsalt hostellisse väga ei tahtnud minna kellekagi tuba jagama. Liiga vana olen vast juba selleks 😅. Kõige kallims oli muidugi Sydnys, kuna me olime seal ka aastavahetuse ajal, selle broneerisin juba Septembris (mingi 4 kuud varem) ja väga suurt valikut enam polnudki. Samas saime mega hea koha 5 minuti jalutuskäigu kaugusel Bondi rannast. Kuna me ei olnud autot rentinud, siis broneerisime kõik majutuse võimalikult kesklinna/randade lähedale. Enamik olid peremajutuse tüüpi, kuid Cairns oli natuke nagu väike hostel, sest omanik ise ei elanud seal ja kõik oli kujundatud rentimise jaoks. Townsvillies sattusime ka hoopis hotelli, kuigi broneerisime Airbnbst. Samas oli ka hea vaheldus, sest ei pidanud kellekagi kööki ega vannituba jagama. Mõnes kohas sai ka väikese hommikusöögi (kelloggsid piimaga). Kuna ilm on palav ja niiske, siis üritasime võtta ikka kõik toad kondisioneeriga, kui seda ei olnud, siis jäi ka ellu laes oleva venilaatoriga, kuigi Arlie Beachil oleks võinud ikka konditsioneer olla.

Sadas ka nagu oavarrest aga me olimegi vihmametsas 😹 (Daindree)
ILM
Detsembris on Austraalias suvi ja temperatuurid on laes. Samas üleval ida-rannikul on algamas vihmahooaeg ning seetõttu sadas ikka ka. Seetõttu ma võib olla soovitaks minna üles Cairnsi kuival hooajal September-November, kuigi siis on all Sydnys külmem. Samas on selle ilamaga alati 50:50, kuna kuumal hooajal olevat seal olnud palju tulekahjusid ning kui koski tahad näha, siis need kuivanud ning kunagi ei tea, kas kuu sademed tulevad maha kuu algul, keskel või lõpul. Samas vihm on soe ja laus päikse korral oleks liiga palav. Päike on Austraalias väga intensiivne ning ega kauem kui tund ei jõuagi päikse käes end praadida ja siis peab ka iga 15 minuti tagant päiksekreemi peale panema, kui ära ei taha põleda. See vist oli selle pärast, et Austraalia kohal ei ole nii he osooni kaitsekiht ning seal on kõige suurem arv nahavähke  ka. Isgi Kevin ajas nahka. 👻

Laguun, Arlie Beach

Üleval ida-rannikul on ka millimallika hooaeg ehk kõikidesse randadesse ei või ujuma minna ilma kaitsva riietuseta. Sellepärast on pantud randadesse teatud piirkonda võrgud või siis tehtud eraldi laguun. Seal ka krokodillid, kes saavad elada nii magedas kui ka soolases vees nii, et ei tasu igasse lampi randa oma jalga üksinda tõsta. Vesi on mega mõnus soe, ainult all Sydnys oli vesi veits külma võitu nii, et ei tahtnud seal väga kaua olla. Laguunid on mõnusad selle poolest ka, et seal ei ole suurt lainetust, kuigi mõistlikud lained mulle meeldivad. Kui minna kusagile päevareisile, kus saab snorgeldama, siis üldiselt saab lisaraha eest endale selle ülikonna rentida või mõnel juhul on ka hinna sees. See kaitseb ka päikese eest. Ma poes nägin neid müügil ning sinna peale oli märgitud SPF90 😆 Mul oli see ülikond Fraeser saare reisil seljas ja ma põlesin ainult peallaest, käe-ja jalalabadest ära. Need tavaliselt ei ole ka ühed esimesed kohad kuhu taipaks päiksekreemi määrida.

Ujumisülikond, Fraser Island

Tasub ka mingi putukasprei kaasa võtta või kohapeal osta, sest seal troopilises kliimas leidub elukaid, kes armastavad veits inimihu näksida. Mul veits vedas, kuna putukad armastavad Kevini verd rohkem. 😁


TOIT
Airbnb eelisesk on see, et seal saab ka ise endale süüa valmistada ja nii raha säästa. Cairnsis sai ka üks õhtu teiste külaliste arvelt süüa, kuna nad olid liiga palju endale süüa valmistanud. 😀 Ma siiski pakkusin välja, et võin nõud pesta. Üldiselt me või pigem ainult mina ostsin poest endale hommikusöögi, mida sai igal hommikul süüa ning siis kord päevas sõime ikkagi väljas. Väga palju ei vaaritanud ise, kuna võrreldes Taaniga ei olnudki nii kallis väljas süüa, kusagil keskmised Lääne-Euroopa hinnad olid. Mingi 10 euroga saab söönuks. Maci jõudsime ka kusjuures ainult korra. 😀 Kui me olime mingi ühepäevase reisi broneerinud, siis lõuna oli hinna sees või väikse lisatasu eest. Ja need lõunad oli täitsa head, suur valik salateid ja erinevaid lihasid. Söögipoodidest sattusime kõige rohkem Woolworthi (nagu Rimi), kuid Lidl on ka täitsa olemas. Alkoholi saab osta eraldi poest, mis on veits lühemat aega lahti, kuid ikkagi toidupoe vahetus läheduses.

Siin siis väike reisikava linnadest kus me käisime ja vaatamisväärsustest:

  1. Brisbane - 3 päeva. Koala Sanctuary, Brisbane river dinner cruise
  2. Noosa - 1 päev.
  3. Hervey Bay - 2 päeva. Fraseri saar, botaanikaaed, sild
  4. Arlie Beach -  3 päeva. Whitsunday saarestik ja Whitehaven beach. 
  5. Townsville - 1 päev. Matkasime Castle Hill tippu.
  6. Cairns - 4 päeva k.a jõulud. Snorgeldamas Great Barrier Reafil ja Daintree vihmamets
  7. Sydney - 5 päeva k.a aastavahetus. Blue Mountain, Bondi Coogee jalutuskäik, Ooperimaja
Suuremad kulutused:
  • Lennupiletid 1221€ + 139€ (siselend Cairns - Sydney)
  • Majutus 500€
  • Söök 300€
  • Transport Greyhound 202€ 
  • Ringreisid 525€
  • Muu 106€
Väga põhjalikult kulutusi üles ei kirjutanud, kuid kokku kulutasin kusagil 3.000€. Siin hulgas ka reisikindlustus, mõned suveniirid ja hilbud, mitte midagi üli kallist. Ma usun, et kõige rohkem on võimalik raha säästa lennupiletitelt, kui need varakult ära osta mingi sooduka ajal või siis on aega pikemaid ja rohkem vahemaandumisi tegema. Ringreiside kohapealt olid enamikud paadiga kuhugi saare peale nii, et isegi kui auto oleks rentinud, siis ei oleks sinna saanud ilma lisakuluta. 

Fraser Island, meie lemmik koht! 😻

Comments

Popular posts from this blog

Ema"puhkus" Taani moodi vol2

The Birth Story vol 2 💞

Rasedus vol 2 💙